Door het bewust werken in een kleine groep krijg je als individu de aandacht die je nodig hebt. Gedurende de training werkt elk kind aan zijn eigen leerwens of doel. Het mooie is dat de kinderen meteen ineractie hebben met elkaar en input krijgen van hun eigen leeftijdgenoten.
We werken stapsgewijs, interactief en met postitieve benadering aan de vijf aandachtgebieden: lichaamstaal, assertiviteit, coping, sociale informatieverwerking en sociale vaardigheid.
De training vind plaats na schooltijd. Een traject ziet er als volgt uit:
Kenmerkend voor de training zijn de Sta Sterk-punten dit zijn praktische handvatten voor sociaal weerbaar gedrag. Er wordt gewerkt met de metafoor van het verkeerslicht om te verduidelijken wat agressief, assertief en subassertief gedrag is.
Deelnemers gaan zelf ontdekken dat je in een vervelende situatie kan wegkruipen (dit is de kleur groen- de pester gaat door) je kan gaan knokken ( de keur rood- je blijft botsen met de pester) of je kan het ‘Sterk’ aanpakken (de kleur oranje - je geeft een duidelijk ‘Pas op’ signaal, je gaat niet over je eigen grens maar ook niet over die van een ander).
Bij de intake mag de deelnemer een supporter zelf kiezen. De supporter is heel belangrijk tijdens de training. Zij krijgen 10 weken lang de opdracht om het oefenen met hun kind en het nieuwe gedrag te stimuleren en daarin ook voorbeeldgedrag te vertonen.
Het wordt als erg leuk en bindend ervaren :)
grenzen aangeven
NEE zeggen, het uiten van je eigen wil / mening, zeggen waar je last van hebt
Tot rust komen met ademhaling en positief denken.
meedoen en buitensluiten oplossen omgaan met elkaar en samenwerken, hulp vragen en bieden.
De kinderen voelen zich na deze 10 weken blijer, ze staan sterker en laten duidelijk zien en horen wat ze vinden en voelen.
Gaat het pesten alsnog door dan weten ze ‘Sterk’ weg te lopen van de situatie en hulp te halen. Bij wie ze deze hulp halen hebben ze al bedacht: een vriend, de leerkracht of de ouders. Deze helpers zijn hiervan op de hoogte. Er is dus al een plan B, dat is een geruststellende en helpende gedachten.
Helpende gedachtes weten deelnemers na de training ook te bedenken. Niet meer kijken naar wat je NIET kan maar naar wat je WEL kan. Hun zelfvertrouwen en zelfbeeld zal hierdoor veel positiever zijn.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen; op de training, thuis met supporters en werkmap en dan stap voor stap de echte de wereld in. Het is net als leren lopen en fietsen, vallen en opstaan, maar uitendelijk lukt het!