Sta sterk punten zijn praktische handvatten voor sociaal weerbaar gedrag. Ook wordt er gewerkt met de metafoor van het verkeerslicht om te verduidelijken wat agressief, assertief en subassertief gedrag is. Deelnemers gaan zelf ontdekken dat je in een vervelende situatie kan wegkruipen (dit is de kleur groen- de pester gaat door) je kan gaan knokken ( de keur rood- je blijft botsen met de pester) of je kan het ‘Sterk’ aanpakken (de kleur oranje - je geeft een duidelijk ‘Pas op’ signaal, je gaat niet over je eigen grens maar ook niet over die van een ander).
Met rollenspellen, creatieve opdrachten, verhalen , animaties, ontspannings-, visualisatie en ademhalingsoefeningen, helpende gedachtes en oefen-opdrachten voor thuis is de training leuk om te volgen. Ook ouders worden bij training betrokken. Kinderen kiezen bij het intake-gesprek een supporter zoals: - 1 van- de ouders, of een vertrouwenspersoon. Deze kan de deelnemer stimuleren, motiveren en begeleiden om zich hetde eigen te maken en ander gedrag te laten zien in de thuissituatie en op school. Op initiatief van de ouders wordt ook de docent erbij betrokken.
Stap voor stap worden vaardigheden van de vijf aandachtgebieden aangeleerd om de sociale weerbaarheid te versterken.
Ik ben Kim Aukema, 34 jaar en woon samen met mijn gezin in Haarlem. Al 14 jaar werk ik als zelfstandig ondernemer . Ik ben trots Sta Sterk trainer, projectbegeleider van jongerenactiviteiten en geef graag aan alles een creatieve twist.
Gecertificeerd Sta Sterk trainer en aangesloten bij de Stichting Omgaan met Pesten.
Als creatief ondernemer heb ik verschillende educatieve prentenboeken gemaakt voor kinderen waar ik ook workshops mee geef. Mijn laatste boek is 'Krabbetje Kor wil rechtdoor' dat gaat over pesten – als kind werd ik gepest. Tijdens het maakproces kwam ik in contact met de Stichting Omgaan met pesten. Ik werd zo blij van hun werkzaamheden dat ik zelf hun vakopleiding ben gaan volgen en mijn licentie heb gehaald als erkend -Sta Sterk-trainer-.
Als kind ben ik zelf gepest.
Ik had daardoor nooit zin om naar school te gaan en was altijd bang voor wat de pesters nu weer zouden gaan doen. Als ik thuis kwam van school was ik erg verdrietig en had last van buikpijn. Ik sliep slecht en huiswerk maken dat lukte al helemaal niet meer. Ik weet dus als geen ander dat pesten mentale en lichamelijke klachten kan geven.
Ik heb daarna pas geleerd hoe ik sterk kan staan, hoe ik voor mezelf kan opkomen en hoe ik mijn eigen mening kan geven. Toen voelde ik me weer gelukkig, en zelfverzekerd. Dat gun ik elk kind!
Gecertificeerd Sta Sterk trainer en aangesloten bij de Stichting Omgaan met Pesten
Samen met de mascotte ‘Sterk’ heb ik diploma’s uitgereikt aan kinderen die de individuele training bij mij hebben gevolgd. Wat ben ik trots op ze!
MeerDr. Tessa Kaufman gaf ons een interactieve online-presentatie over haar onderzoek naar chronische slachtoffers van pesten. Hiermee is ze afgelopen jaar veel in het nieuws geweest.
MeerDe online wereld gaat 24/7 door en kinderen komen er al jong mee in contact. Ze kunnen er goed mee overweg maar het inschatten van risico’s en juiste beslissingen nemen is lastig. Daar hebben ze de hulp van hun opvoeders hard bij nodig!
‘Mijn kind doet dat niet’ of ‘ik verbied het’ zorgt er voor dat opvoeders ontkennen dat kinderen in aanraking komen met de online wereld en dus ook niets doen aan eventuele problemen.
MeerTijdens de Sta Sterk Training gaan we op een creatieve manier aan de slag met kwaliteiten. Kinderen die zijn/worden gepest denken vaak dat ze nergens goed in zijn of dat waar ze goed in zijn niks waard is. Met complimenten-kaarten daag ik ze uit om teksten uit te zoeken waarin ze zichzelf herkennen.